in de Gelderlander van 29 augustus 2019:


Margreet van der Meij Sander Dolstra en Ria van Elk presenteren zich zondag in Kunsthuis Wijchen


Kunsthuis: ‘Wijchenaren moeten zélf met kunst aan de slag!’

WIJCHEN - Dertien kunstenaars presenteren zondag hun cursusaanbod in Kunsthuis Wijchen. Want er moeten meer Wijchenaren creatief aan de slag!

De ruimtes van het oude gemeentehuis aan de Kasteellaan in Wijchen maken nog net zo’n grijsbruine en bedompte indruk als toen er nog ambtenaren in werkten. Maar volgens Herman Coumans van de Kunstkring Wijchen heeft dat ook een voordeel. ,,De ruimtes zijn zo saai dat alle aandacht automatisch uitgaat naar de kunstwerken die er hangen.’’


Het westvleugel van het oude Wijchense gemeentehuis is na het vertrek van de ambtenaren in handen gegeven van de Kunstkring, die het heeft omgedoopt tot Kunsthuis.


Sinds de opening in mei waren er al exposities van onder meer Jeanne Jeurissen en Frans Roobeek.
Komende zondag is er een presentatie van dertien Wijchense kunstenaars die allemaal cursussen en workshops geven.

Divers aanbod
Het aanbod is divers. Van graffiti tot botanische kunst en van beeldhouwen tot naailessen voor kinderen en volwassenen, het wordt zondag allemaal getoond. De titel van de presentatie luidt ‘Kunst begint hier!’


,,Met die titel willen we aangeven dat een bezoek aan het Kunsthuis de start kan betekenen voor mensen om zelf met creativiteit aan de slag te gaan’’, aldus Coumans. ,,We willen graag bereiken dat zo veel mogelijk mensen kunstzinnig bezig gaan.’’


Presentatie Kunst begint hier!, Kunsthuis, Kasteellaan 22, zondag 1 september van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.


Een plant, die tot in de perfectie is nageschilderd

Ria van Elk (‘mijn leeftijd is niet relevant’) is lid van de Vereniging van Botanische Kunstenaars Nederland. En dat word je niet zo maar. ,,Je kunt worden opgeleid aan de universiteit Leiden. De docenten komen uit de Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, want in Nederland zijn ze er niet. Dan moet je een aantal werken laten zien aan een ballotagecommissie. Pas als die ze heeft goedgekeurd kun je lid worden.’’ Van Elk werkt volgens een tijdrovend procedé.

,,Eerst bestudeer ik de plant, en meet ik haar op. Dan maak ik een schets met potlood. Die breng ik over op fotokarton. Dan kleur ik de tekening in met waterverf.’’ Het resultaat is een perfecte afbeelding van een plant met bloemen, waar een sterk gevoel van verstilling van uit gaat.

Wie bij Ria op cursus gaat, hoeft niet bang te zijn dat hij net zo goed moet zijn als zij. ,,Wie gewoon voor zijn of haar plezier wil leren om bloemen te tekenen, is ook welkom, hoor.’’

Ria van ElkRia van Elk © David van Haren

Margreet van der MeijMargreet van der Meij © David van Haren

'Dan vind ik een stuk hout en dat lijkt dan op een vogeltje'

Margreet van der Meij (64) werkte jaren als kleuterjuf en ging pas rond haar vijftigste de kunstacademie volgen. Ze maakt beelden van verschillende materialen. Op haar tafel zien we een golvende bronzen sculptuur en een boompje dat geheel omwikkeld is met ijzerdraad.

,,Soms valt mij een beeld toe en zoek ik er het materiaal bij. Maar ik werk ook met wat ik vind. Als ik langs de Waal loop bijvoorbeeld. Dan vind ik een stuk hout en dan denk ik: dat lijkt wel een vogeltje. Dan zoek ik er een takje bij zodat ik er dat vogeltje van kan maken. Ik heb de neiging vrij abstract te werken, maar ik maak ook wel figuratieve dingen. 
,,Ik werk in een atelier in een voormalige bakkerij in Ewijk. Ik geef daar cursussen op maat aan kleine groepen. De één komt met een beeld waar hij niet verder mee kan komen en wil begeleiding, de ander komt omdat ik de juiste apparatuur heb en wil graag juist zelfstandig werken. Het kan allebei.’’
'Vroeger werd ik nog wel eens 's nachts opgepakt'


Sander Dolstra (25) volgde aan de kunstacademie in Arnhem de opleiding tot docent beeldende kunst en vormgeving. ,,Daarnaast heb ik altijd veel aan graffiti gedaan. Na mijn opleiding heb ik een baan gehad als fondsenwerver voor de Stichting Hulphond. Daarnaast maakte ik muurschilderingen en gaf ik workshops.

Voor die dingen werd ik steeds meer gevraagd. Toen heb ik mijn baan opgezegd. Nu leef ik van de kunst. Ik maak muurschilderingen en geef graffitiworkshops. Daarin laat ik zien dat graffiti meer kan zijn dan zo maar iets op een trein of een muur kalken. Er zijn genoeg voorbeelden van goede kunstwerken op muren, met perspectief en diepte er in. Vaak mogen die ook blijven. Dan heet het geen graffiti maar street-art.’’

,,Zelf ben ik niet veel meer bezig met het aanbrengen van graffiti in de openbare ruimte. Vroeger werd ik nog wel eens ’s nachts opgepakt als ik bezig was. Als je de volgende ochtend een workshop moet geven, is dat niet echt fijn.’’

Sander DolstraSander Dolstra © David van Haren


september 2019


augustus 2019


Na een heerlijke zomerse onderbreking gaan de deuren van de werkplaats van der Meij binnenkort weer open!
Vanaf  12 en 17 september gaan de dinsdag- en donderdag cursusgroep van start; sommige werkstukken liggen te wachten en ook ander materiaal en gereedschap is beschikbaar. 

Tijd om de opgedane rust en inspiratie om te zetten in creatieve energie.  Spelen en ontdekken wat er allemaal mogelijk                                           is met hout, steen , klei enz.  In kleine groepjes, maar er is nog plaats...

voor informatie, vragen of aanmelding, bel of mail me! 0652172290


Op  zondag 1 september  van 12 - 17 uur sta ik tevens op een presentatie van creatieve cursussen in het Kunsthuis, voormalig gemeentekantoor, in Wijchen.Een aantal kunstenaars die les geven in deze regio brengen hun aanbod onder de aandacht van bezoekers;      noteer de datum en kom eens kijken!
www.kunstkringwijchen.nlapril 2019


Op afwisselend dinsdag- en donderdagmorgen wordt het atelier bezocht door enthousiaste cursisten. Komen met elkaar of in hun eentje, werken met hout of steen,  op hun eigen moment of wekelijks, zijn beginners of al een beetje bekend, ontdekken veel over het materiaal en het gereedschap, werken zwijgend of  in overleg.  Hebben een plan of laten het lekker gebeuren...... het kan allemaal!


januari 2019

Nieuw!

Per maart start er een groepje enthousiaste cursisten op de dinsdagmorgen.

Op werkplaatsochtend op donderdag is nog ruimte. Wanneer je komt, wat je wilt gaan doen kun je zelf bepalen. 

Heb je begeleiding nodig, neem ik je bij de hand. Ga je liever je eigen gang, laat ik je lekker.

Kom kijken, mail of bel gerust om te overleggen!! 
december 2018


De cursisten hebben dit afgelopen jaar met plezier in het atelier gewerkt. De meesten maakten kennis met steen en ontdekten hoe leuk het was om er steeds meer vorm in te zien komen.

Mooi om te zien en te begeleiden. Met trots zag men prachtige kunstwerken ontstaan!

In het nieuwe jaar beginnen er weer open werkplaats ochtenden op donderdagmorgen, vanaf 18 januari 2019. Ondanks kleine groepen, is er nog een plaats om aan te sluiten! 

Per maart 2019 start er bij voldoende aanmeldingen een groepje op de dinsdagochtend. Past dat je beter, laat het weten!

Gun jezelf een creatief moment en kom zo vaak als bij jou past.

Informeer, overleg en BEL gerust ! 

Margreet 0652172290 november 2018  

   

in de open werkplaats laten handen van cursisten van zich spreken....  in bloei

open werkplaats 

Al sinds enkele jaren werk ik als beeldend vormgever in mijn atelier in Ewijk. Contact met anderen, samen creatief zijn en verschillende materialen ontdekken en bewerken, geven me veel energie en plezier.

Graag wil ik anderen de mogelijkheid bieden om te ervaren hoe inspirerend het kan zijn om bekende en onbekende materialen te bewerken en ervaringen en inzichten met elkaar te delen in gezelschap van een kleine groep mensen.

"kom vrij werken in mijn atelier!"

Op deze dagen werk ik zelf ook in het atelier en ben ik beschikbaar voor vragen en suggesties. Ik begeleid je bij je werk in steen, hout of klei. Gereedschap is aanwezig, daar kun je gebruik van maken. Een zachte steen kun je bij mij kopen of je brengt zelf iets mee, waar je aan wilt werken.

Je werkstuk kun je mee naar huis nemen of in het atelier laten liggen tot de volgende keer dat je komt werken. Je bepaalt zelf wat je wilt maken en hoe je dat wilt, ik help je daar waar gewenst.

Op die dag zijn er altijd meer mensen; wel even informeren of er plaats is. Ook als je al veel ervaring hebt is het soms fijn om te kunnen overleggen en van elkaar te leren. Of je iedere week komt, of zo nu en dan, is aan jezelf.

Tijden
Vanaf donderdag 11, 18, 25 oktober, 1, 8, 15, 22, 29 november 

tijden : 9.30 – 12.30 uur

Kosten
1 dagdeel € 20, strippenkaart 5 x =€ 90, 10 x = € 180  ;inclusief koffie/thee en gereedschap, exclusief materiaal.

Prijzen van steen variëren afhankelijk van de soort steen van € 2,- tot € 3,50 per kilo

Informatie

Ben je nieuwsgierig? Heb je nog vragen?

Wil je je aanmelden, overleg of informatie, mail of bel me!